Orgazm Olamama | Op. Dr. Taner Çavumirza |

Anejekülasyon, penisin cinsel ilişki veya mastürbasyonla uyarılmasına rağmen meninin dışarı atılamamasıdır. Boşalma genelde tek olay gibi gözükmesine rağmen, gerçekte emisyon, boşalma ve orgazm olmak üzere üç ayrı olaydan oluşmaktadır.

EMİSYON; Erotik stimulasyon ve uyarılarla birlikte başlatılan sempatik sistemin spinal kord seviyesinde bir refleks olaydır. Sonrasında epididim, vaz deferens, veziküloseminalis ve prostatdan gelen sperm ve diğer sıvıların bir dizi kontraksiyon sonucunda prostat bölgesine atılıp orada bekletilip gerginlik oluşturması olayıdır.

EJEKÜLASYON; Meninin geri kaçmasını önlemek için mesane boynu kapanması, bulbokavernöz, bulbospongioz ve diğer pelvik taban kaslarının ritmik bir şekilde kasılması sonucu meninin dışarıya atılmasıdır.

ORGAZM; Bülböz üretra ve diğer seks bezlerinin kontraksiyonu ve verumontanumdan kalkan sinirlerin uyarılmasıyla idrar kanalındaki basıç artışına bağlı olarak buradaki sinir uyarımlarının beyine iletilmesiyle gerçekleşen boşalma ile aynı anda gerçekleşen bir olaydır.

Boşalamama sorunu detaylı araştırma gereken bir durumdur. Bazı kullanılan ilaçlar, daha önce  özellikle geçirilmiş alt karın bölgesi ameliyatlar bu duruma neden olabilmektedir. Bazen ejekülasyon bozukluğu her zaman görülmeyebilir. Hangi durumlarda boşalma sorunu olduğunu bilmek faydalıdır. Sadece boşalma sorunu mu var veya bunu etkileyecek, cinsel istek, cinsel uyarılma, boşalma aşamasının hangisinde sorun olduğunu anlamak gerekir. Meni kanallarının açık olup olmadığından emin olmak için, testisler, sperm kanalları, prostat bölgesi gerekirse ultrasonografi ile detaylı bir kontrolden geçirilmesi gerekir. Ayrıca tüm cinsel fonksiyon bozukluklarında olduğu gibi eşinin durumu da değerlendirmeli, eşinin cinsel işlevsel bir soru var mı, cinsel uyum sorunların olup olmadığını bilmek gereklidir.

Boşalma sorunu durumsal veya sürekli olmak üzere iki ana başlıkta incelenmektedir.

1- Durumsal Anejekülasyon: kişinin bazı durumlarda boşalabilmesine rağmen, bazı durumlarda ise hiç boşalma sağlayamaması durumudur. Genellikle stres oluşturan durumlarda veya yeterli cinsel uyarıyı sağlayamadıklarında boşalma durumu olmamaktadır. Tipik örnek olarak tüp bebek merkezlerinde veya sperm testi verilmesi gereken stresli ortamlarda evde rahatlıkla boşalabilirken, alışık olmadıkları ortam ve durum karşısında boşalmaları mümkün olmayabilir. Stressel durumlar düzeltildiğinde ve yeterli cinsel uyarı sağlandığında boşalmak mümkün olur.

2- Sürekli Anejekülasyon: koşul ve durum ne olursa olsun kişin hiçbir şekilde boşalamamasıdır. Orgazmın olup olmamasına ikiye ayrılmaktadır.

Orgazmik anejekülasyon;  kişiler orgazmı hisseder ancak meniyi getiren kanallarda tıkanıklık yada boşalmayla ilgili sinirlerin hasarına bağlı olarak boşalma söz konusu olmaz. Omurilik travması sonrasında erkelerin çoğunda orgazm olmasına rağmen boşalma olmamaktadır. Prostat, mesane ve testis ve rektum kanserlerine bağlı operasyonlara bağlı olarak boşalama durumu söz konusudur.  Cerrahi girişimler sonrasında sempatik sinir hasarına bağlı olarak gelişen boşalamama sorunun geri dönüşümü zordur. Bunun yanında şeker, Parkinson, multiple skleroz gibi hastalıklar da sinir sisteminde bozulmalara neden olup boşalma sorunu oluşturmaktadır.

Anorgazmik anejekülasyon; gerek mastürbasyon gerekse cinsel ilişki esnasında hiçbir zaman orgazma ulaşamaz ve dolayısıyla hiçbir zaman boşalamaz. Bazı zamanlarda uykuda iken boşalma söz konusu olabilir. Bu durumdan fiziksel sorunlardan ziyade psikolojik faktörlerden kaynaklanmaktadır.

Bir diğer sınıflandırmada ise anejekülasyonun primer ve sekonder başlığı altında tanımlama yapılmaktadır.

Primer anejekülasyon;  kişinin hiçbir zaman boşalma durumu olmamıştır.

Sekonder anejekülasyon;  daha önce normal bir cinsel hayat ve boşalma söz konusu iken daha sonra boşalmanın olmamasıdır.

  • Omurilik travmaları
  • Parkinson, multiple skleroz diyabet gibi hastalıklar
  • Alt karın bölgesine ait travmalar ve enfeksiyonları
  • Testis kanserine bağlı geçirilmiş ameliyatlar
  • Alt karın bölgesine yönelik  büyük cerrahi ameliyatlar
  • Şifozren tarzı hastalılıklarda kullanılan bazı nöroleptik ilaçlar sekonder anejekülasyon nedenlerinden bazılarıdır.

 

TEDAVİSİNDE NELER YAPILIR?
Primer anejekülasyon tedavisi biraz zordur. Bu kişiler vücut yapıları ve cinsel uyarılmalarını yetersiz olarak algılamaktadırlar. Bundan dolayı kendilerine partner olarak aseksüel ve düşük seksüel yaşamı olan kişileri ararlar. Tedavide çoğunlukla çiftler çocuk sahibi olmayı arzu ettiklerinde gereklilik doğurur. Bu kişiler ve çiftlere cinsel eğitim, sistematik gevşeme ve duysal odaklanmayı içeren egzersizler ve cinsel terapi süreciyle başarı sağlanması mümkündür. Bunun yanında meni çıkışını sağlamak içinde penil vibratör gibi cinsel uyarıyı artırıcı cihazlar kullanılabilir. Ayrıca  rektal prob ile elektroejekülasyon daha yoğun uyarıya ihtiyacı olanlar için denenebilir.

Durumsal anejekülasyonda; ise cinsel eylemin gerçekleştiği ortamın, durumun düzenlenmesi gereklidir. Stressel durumlardan kaçınılması ve tamamen hazza odaklı bir cinsel ilişkiyi planlamak gerekir. Ayrıca sertleşme sorunu veya diğer cinsel işlev bozuklukları varsa öncelikle bu sorunların çözülmesi gereklidir.

Orgazmik anejekülasyonda sorun, meniyi ileten kanalarda tıkanıklık veya boşalma ilgili sinir hasarı sonucu olmaktadır. Sinir hasarında bazı ilaç tedavilerinden fayda sağlanabilmektedir. Alfa adrnerjik reseptör agonistleri diye tarif edilen, imipramine, efedrin, midodrine tarzı ilaçlar kullanılabilir. Özellikle midodrine omurilik travması olan hastaların dışındaki gruplarda %50 oranında olumlu sonuç verdiğine dair çalışmalar mevcuttur. Ayrıca cyproheptadin, amantadin, yohimbin,buspirone, apomorphine, oksitosinle ilgili çalışamalar mevcuttur. Bu ilaçların bir kısmını şuan için ülkemizde bulunmamaktadır. Bu ilaçların esas kullanım alanı daha çok geç boşalma içindir. İlaç tedavisinden fayda alınmadığı takdirde yine penil vibratör ve rektal probe ile elektro ejekülasyon yöntemi tercih edilmelidir.

Hiç boşalma ve orgazm olamayanların tedavisi biraz güç olmakla birlikte mümkündür. Travmatik bir cinsel öyküsü varsa psikoterapi süreci gerekebilir. Ayrıca yine tedavide penil vibratör uygulaması ile %60 oranında fayda sağlanmaktadır. Cihaz kullanımına bağlı olarak, psikolojik ve durumsal olarak karşımıza çıkan yetersiz cinsel uyarıyı yenmek ve orgazm sağlayıcı refleksi tetiklemek mümkündür. Genelde 10-30 dakikada cevap alınabilmektedir. Bazen ilk denemede sonuç almak için 2 saate kadar zamana ihtiyaç duyulabilir. Daha sonraki denemelerde bu süre kısalmaktadır. Vibrasyon tedavisinden başarı sağlanmazsa ikinci basamak olarak rektal prob elektroejekülasyon uygulamasına geçilir. Elektroejekülasyonda amaç, veziküloseminalis, vaz deferens, prostat çevresindeki sinirlere direkt olarak elektro stimulasyon yapmaktır.

Aynı zamanda düşük testosteron seviyeleri, bazı antipsikotik ilaçlar, antidepresan ilaçlar, prostat kanserine bağlı kullanılan hormonal ilaçlarda orgazm ve boşalma sorununa neden olmaktadır.

Bize Yazınız